مرامنامه

“باسمه تعالی”

 

«مرامنامه حزب همبستگی دانش آموختگان ایران»

 

  • مقدمه:

مبارزات مردم ایران در یکصد سال اخیر در جهت حرکت به سمت مردمسالاری و مبارزه با خودکامگی بوده است. انقلاب اسلامی ایران نقطه عطف مبارزات ایرانیان برای خارج شدن از استیلای مستبدان بوده است. شعارهای اصلی مردم یعنی استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی حرکتی بنیادی به سمت حاکمیت ملت بر سرنوشت خویش بود. لکن  میان حرکت فردی و مشارکت جمعی فاصله ای است که مانع از به ثمر رسیدن بسیاری از اهداف اصیل این انقلاب شده است. به باور ما  حزب وسیله ای است برای برقراری ارتباط نظام مند بین فرد و کار جمعی و تیمی. بنابراین بدون کار تشکیلاتی و کنش جمعی که در امور سیاسی در قالب حزب از آن یاد می شود نخواهیم توانست به اهداف متعالی ترسیم شده برای انقلاب اسلامی دست پیدا کنیم.

حزب همبستگی دانش آموختگان ایران در واقع تبلور بخشی از افکار و عقاید اعضای آگاه جامعه است که با سلاح علم و دانش عزم خود را برای ایجاد یک مجموعه ی سازمان یافته، هدفمند و دارای مسیر و مقصد مشخص و بر اساس برنامه ی مدون به کار تشکیلاتی مبادرت می ورزد.

این حزب تلاش می کند  بستر فعالیت قانونی و نظامند را  برای همه ی ایرانیانی که می خواهند  در چهارچوب قانون اساسی و بر مبنای  اخلاق اسلامی و انسانی به فعالیت سیاسی بپردازند مهیا کند و از توانایی های تمامی افرادی که دل در گرو این سرزمین دارند استفاده نموده و از حضور آنها در این حزب استقبال می نماید.

  • مبانی فکری و عقیدتی حزب:

حزب  همبستگی دانش آموختگان ایران به عنوان یک مجموعه برخاسته از متن جامعه فرهیخته و دانش آموخته کشور بر اساس اصول زیر فعالیت خواهد نمود:

اصل اول: کلیه فعالیت های حزب در چهارچوب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با تأکید بر جمهوریت و اسلامیت نظام حاکم صورت خواهد گرفت. در این راستا حزب التزام خود را به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اصل ولایت مطلقه فقیه اعلام می دارد.

اصل دوم: حزب تمام تلاش خود را برای اجرای کامل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بدون ترجیح هر یک از اصول به دیگر اصل ها بکار خواهد بست.

اصل سوم: از منظر این حزب همه شهروندان در مقابل قانون باهمدیگر برابرند و هیچ عاملی اعم از جنس، نژاد، قوم ، مذهب و جایگاه اجتماعی سبب برتری افراد بر یکدیگر نخواهدبود.

اصل چهار: حفظ و حراست از محیط زیست کشور وظیفه ای است که بر دوش آحاد مردم ایران قرار دارد. حزب تمام تلاش خود را برای صیانت از میراث گذشتگان و امانتی که متعلق به نسل آینده  کشور  است بکار خواهدبست.

  • هدف حزب:

هدف حزب همبستگی دانش آموختگان ایران رسیدن به یک «جامعه ی متعالی اخلاق مدار و توسعه یافته » است. جامعه ای که در آن جان، حرمت و کرامت تمامی انسان ها  به طور نهادینه شده مورد حفاظت و حراست قرار می گیرد. جامعه ای که در آن حقوق بنیادین شهروندی، سیاسی و اجتماعی اعضای جامعه به طور عادلانه و برابر حفظ می شود.  در چنین جامعه ای،  ساختارهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به گونه ای شکل می گیرند که حقوق تمامی شهروندان به بهترین وجه  تامین و تضمین می شود.

  • راهبردهای کلان حزب:
  • حزب، در راستای برپایی جامعه مدنی، مبتنی بر نهادینه نمودن قانون، عدالت اجتماعی، توسعه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی(توسعه ملی و متوازن) حرکت خواهد نمود.
  • حزب، خود را موظف می داند در کلیه انتخابات رسمی کشور که در آن سرنوشت سیاسی جامعه رقم می خورد، نظیر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، مجلس شورای اسلامی، ریاست جمهوری، خبرگان رهبری، …. بطور گسترده شرکت نماید.

تبصره حزب در انتخابات، بی تردید از نامزدهایی که دارای مواضع همسو با خط مشی کلی حزب می باشند حمایت خواهد کرد.

  • حزب، امکان تحقق آرمان های توسعه ملی، متوازن و پایدار را تحولات عمیق عرصه های مدیریتی کشور در راستای بافت علمی و برخوردار از ساز و کار شایسته سالاری می داند.
  • حزب، اتحاد و وفاق ملی را در دوران توسعه، امری ضروری می داند و بر عدم تشنج در جامعه پای                         می فشارد.
  • حزب معتقد است اختلاف نظرها باید در فضایی مسالمت آمیز از طریق گفتگوهای منطقی و خردمندانه، با تکیه بر اشتراک های اصولی در جهت سربلندی ایران اسلامی حل و فصل گردد و با هرگونه برخورد فیزیکی و تحمیل آراء و نظرات از این طریق را بسیار ارتجاعی و مخالف روح اسلام و قانون اساسی  می داند.
  • حزب خود را موظف می داند در فعالیت های فرهنگی کشور در جهت ارتقاء و رشد فرهنگی عامه ی مردم ،  به عنوان بستر مطلوب برای تحقق برنامه های توسعه ای شرکت نماید. همچنین حزب تلاش              می کند با سود جستن از کارشناسان امور فرهنگی و هنری خویش، راهکارهای مناسب را جهت حل معضلات فرهنگی جامعه به مسئولان ذیربط  ارائه نماید.
  • حزب خود را موظف می داند در خصوص رویدادهای مختلف از طریق دبیرکل، سخنگوی حزب و انتشار بیانیه های مختلف به اتخاذ مواضع مبادرت نماید.
  • حزب، توسعه اقتصادی کشور را در ارتقاء سطح رفاه عمومی و سمت گیری آن در راستای عدالت اجتماعی می داند و ترویج فرهنگ تولید با جذب سرمایه های داخلی و خارجی را  در اقتصاد ملی  توصیه می کند.
  • حزب خود را مکلف می داند در راستای بهبود توسعه خدمات شهری همواره در کنار مسئولان ذیربط با ارائه پروژه ها و راهکارهای فنی تلاش نماید.

 

  • رویکردهای کلی حزب

رویکردهای فرهنگی:

حزب به اهمیت فرهیخته سازی مداوم و آموزش گسترده ی شهروندان در تمامی سنین و مقاطع تحصیلی باور دارد و معتقد است که امکانات جامعه باید در این  راه  بسیج شود. مطابق قانون اساسی  فراهم ساختن امکانات آموزشی به طور مساوی برای تمام اعضاء جامعه و نیز فراهم ساختن دسترسی رایگان یا ارزان به خدمات و محصولات فرهنگی و هنری و کسب مدارج بالای علم و دانش در حد مقدورات دولت جزو برنامه های  حزب می باشد. در این راستا ضروری است  جامعه به سمتی هدایت شود که شهروندان نیاز کمتری  به هرگونه استفاده از قوه قهریه و ساز و کارهای سلبی داشته باشند و با درونی کردن ارزش های اصیل  ملی و مذهبی به رشد و فضایل اخلاقی توأم با احترام به حقوق همدیگر دست پیدا کنند.

آموزش و پرورش و رشد فکری و فرهنگی کودکان و نوجوانان ایرانی  موضوع بسیار مهمی است و به همین خاطر حزب در تمامی فعالیت های خود جایگاه ویژه ای برای اختصاص امکانات به این بخش از فعالیت های جامعه قائل خواهد بود. پرداختن به وضعیت آموزشی، حرفه ای و فرهنگی جوانان در ایران جایگاه ویژه ای در برنامه های حزب خواهد داشت . حصول رشد فرهنگی و هنری در تمامی سطوح سنی با در اختیار گذشتن امکانات آموزشی و کمک آموزشی جزو خطوط راهبردی حزب خواهد بود.

عرصه های هنر و ادبیات باید برای هنرمندان و علاقمندان به فرهنگ و ادب ایران  فضایی آزاد و امن و در پناه قانون باشد. در این خصوص حمایت های مالی و معنوی از هنرمندان، نویسندگان، روزنامه نگاران و اندیشه ورزان باید به امری نهادینه شده تبدیل شود . این روند باید به تدریج با اتکاء به نهادهای صنفی و اتحادیه های حرفه ای به خود فعالان فرهنگی و هنری سپرده شود و دولت نقش حمایت کننده ی آنها را داشته باشد. نظارت و ممیزی بایستی صرفاً در راستای حفظ سلامت روانی جامعه بویژه کودکان و نوجوانان اعمال شود.

رویکردهای اقتصادی:

حزب معتقد به اقتصاد مبتنی بر فعالیت حداکثری بخش خصوصی و دخالت حداقلی دولت صرفا برای اعمال نظارت های قانونی و تنظیم مقررات بازار و هدایت اقتصاد کلان به سمت منافع عموم مردم است. دولت در این میان نقش حمایت کننده و هماهنگ کننده را ایفاء می کند. وظیفه ی دولت هدایت ساختار اقتصادی به سمت فعالیت های بخش خصوصی است به نحوی که در نهایت مجموعه ی نیازهای اقتصادی کشور به طور عمده توسط  این بخش تامین شود. بخش تعاونی نیز به عنوان قسمتی از فعالیت اقتصادی بخش خصوصی حق فعالیت خواهند داشت.

از نظر  حزب  اقتصاد باید در خدمت تعالی انسان باشد و نه انسان در خدمت اقتصاد.  بنابراین الگوی اقتصادی مدنظر حزب ترکیبی است از: رشد و توسعه، نوآوری، رعایت محیط زیست، اشتغال، عدالت و تامین اجتماعی با تکیه بر اقتصاد اخلاق مدار خواهدبود که در آن معیار نه فقط پیشرفت مادی جامعه بلکه تامین رشد همه جانبه آن  می باشد.. حفظ عدالت اجتماعی، ماهیت انسانی، اخلاق مداری و سلامت روابط میان تولید کنندگان و مصرف کنندگان  و رعایت حال محیط زیست از جمله شاخص های تعیین کننده است.

هر نوع رویکردی در عرصه اقتصاد برای نیل به پیشرفت های صنعتی وعلمی باید در خدمت رفاه اجتماعی شهروندان باشد. توجه به منافع عموم مردم می بایست در تعیین راهبردهای اصلی  در عرصه ی علم و فن آوری و صنعت از اولویت برخوردار باشد. برنامه های اقتصادی نبایستی برای تامین منافع یک اقلیت باعث لطمه به  منافع اکثریت ملت شود. تصمیم گیری های کلان باید با دخالت مستقیم کارشناسان مورد اعتماد جامعه و تصویب نهاد قانونگذاری یعنی مجلس شورای اسلامی باشد . سرمایه گذاری های بخش دولتی که طبق قوانین مصوب مجلس بخاطر مسائل حاکمیتی و یا عدم تمایل بخش خصوصی صورت می گیرد بایستی توأم با نظارت مداوم نمایندگان مجلس و نهادهای نظارتی باشد. در مورد سرمایه گذاری های بخش خصوصی که با منافع اکثریت جامعه سروکار دارد  دولت موظف است  نظارت های قانونی را اعمال نماید.

در خصوص فعالیت های اقتصادی توجه به محیط زیست امری حیاتی به شمار می رود. تامین نیازهای مردم باید بر اساس رعایت توجه به حفظ محیط زیست  از یکسو و به کارگیری ارزش های اخلاقی از سوی دیگر باشد. بنابراین بایستی از اجرای هر گونه طرحی که به محیط زیست لطمه وارد می کند  ممانعت بعمل آید  و هیچ کس نباید حق داشته باشد که به واسطه ی ثروت و قدرت خود آسیب طولانی مدت و غیرقابل جبران به محیط زیست و یا منافع جمعی شهروندان وارد کند.

حزب تاکید دارد اشتغال باید دارای دستمزدی باشد که بتواند نیازهای شاغل را تامین و در شرایط مناسب کاری انجام شود. اشتغال باید غیراجباری، با دستمزد مکفی، رعایت حقوق کارگر-کارفرما، دارای پوشش تامین اجتماعی برای فرد شاغل و نیز تامین کننده زمان آزاد برای رشد معنوی فرد باشد. همچنین امکان تغییر آزادانه ی شغل و رفتن به سوی مشاغل جدید باید تامین شود. حزب تلاش خود را برای تامین حداکثر حقوق مادی و رضایت معنوی برای حقوق بگیران جامعه صورت خواهد بخشید. توجه کردن به نقش مهم سندیکاهای صنفی و اتحادیه های کارگری در تأمین خواسته های اعضای خود و مشارکت در امر نظارت بر اجرای قوانین کار از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد. این نهادها باید بتوانند با برخورداری از آزادی و امنیت در چهارچوب قانون فعالیت کنند.

در نظام اقتصادی مورد نظرحزب نباید ابتکار عمل فردی را از میان برداشته شود . ما مالکیت خصوصی را در حدی که آزادی های فردی را زیر سوال نبرد مورد احترام قرار خواهیم داد، اما بر این باوریم که نظام مالیاتی و نظارتی قدرتمندی باید وجود داشته باشد که ضمن برقرای عدالت در توزیع قدرت بین بخش های مختلف جامعه و کاهش فاصله طبقاتی،  امکان هرگونه بهره کشی از دیگران به شکل ناعادلانه از بین برود . یعنی جامعه موظف است که اعضای خود را مورد حمایت قرار دهد تا دچار فقر و محرومیت نشوند. این یکی از  وظیفه اصلی دولت است که  باید به شکل ساختاری و نهادینه ی در جامعه تامین و تضمین شود. حزب همواره تلاش خواهد کرد به نقش نظارتی خود برای توزیع عادلانه ثروت در جامعه عمل نماید تا کسی نتواند به طور ناعادلانه حجم عظیمی از ثروت را به خود اختصاص دهد.

رویکردهای اجتماعی:

حزب تلاش خواهدکرد به بی عدالتی و تبعیض در جامعه پایان دهد. تا همه شهروندی بتوانند از شرایط یکسانی در استفاده از امکانات عمومی کشور برخوردار باشند و به اندازه سعی و کوشش خود از مواهب اقتصادی و رفاه اجتماعی سهم داشته باشند. همچنین  می بایست ثروت های جامعه با نظارت نهادهای مدنی ، توسط دولت یا هر نهاد قانونی مسئول دیگر بصورت عادلانه توزیع گردد.

در برخورد با ناهنجاری ها و آسیب های اجتماعی حزب توصیه به اعمال مجازات های قانونی براساس احترام به  کرامت انسانی شهروندن خاطی و تلاش برای بازسازی و بازگشت آنها به جامعه دارد. بطوری که به جای برخورد خشن با معلول بهتر است برخورد قاطع با علت در دستور کار قرار گیرد. به باور حزب،  مردمسالاری یعنی استفاده ی نهادینه از عقلانیت و رای جمعی برای تصمیم گیری های کلان کشور. حزب به عنوان یک تشکل سیاسی واقع بین می داند که استقرار و تثبیت  مردمسالاری در ایران کاری دشوار، زمانبر و تدریجی است که نیاز به قانونمدار بودن همه اجزای دولت و حاکمیت از یکسو و فرهنگ سازی و تغییرات مهم اجتماعی و رفتاری شهروندان  از سوی دیگر می باشد.  در این مسیر باید حداکثر توان خود را صرف ایجاد تغییرات فرهنگی، رفتاری و اجتماعی نمود تا بستر مشارکت جویی شهروندان در زندگی جمعی فراهم شود.

رویکردهای سیاسی :

حزب  تلاش خواهد کرد که  سهم خود از قدرت سیاسی را در چارچوب رقابت های انتخاباتی، مردمسالارانه و قانونمدار کسب کند. حزب به موضوع نهادینه شدن و تثبیت فرایندها و ساختارهای مدنی و مردمسالارانه اهمیت فراوانی قائل است . هرچند واقعیت های تاریخی هر دوره، ضرورت هایی را بر این خواسته ها تحمیل خواهد کرد.

حزب ضمن باور به نظام چند حزبی ، خواهان داشتن روابطی سالم و دوستانه با سایر احزاب و تشکل های سیاسی قانونی می باشد. از نظر حزب سلامت مردمسالاری در گرو چرخش قدرت بین احزاب مختلف با گرایشات گوناگون است که در آن هرکس بر اساس شایسته سالاری بتواند مسئولیت بیشتری را در درون ساختار قدرت بر عهده گیرد. به همین خاطر وجود و حضور احزاب را در جامعه ی ایران ضرورتی انکار ناپذیر می داند.  همچنین حزب تشکیل جبهه ی سیاسی با مشارکت سایر احزاب و تشکل های سیاسی همسو با تفکرات خویش را در شرایط کنونی امری مطلوب و تأثیرگذار تلقی می کند. اعضای این جبهه سیاسی      می توانند  با مشورت و همفکری و اقدام مشترک  به اهداف تعیین شده جامه عمل بپوشانند. هرچند عضویت و حضور در این جبهه های سیاسی نبایستی با استقلال تشکیلاتی حزب منافات داشته باشد.

حزب تنوع محیطی و فرهنگی را در سرزمین ایران مورد نظر قرار داده و در تنظیم نظام مدیریتی کشور به دادن حداکثر اختیار قانونی به مدیران محلی و بومی محلی در چارچوب حفظ تمامیت ارضی و وحدت ملی باور دارد. همچنین با شکل گیری نهادهای مدنی دارای گستره فعالیت کشوری و شهروند محور، تقسیم بندی های سرزمینی بر مبنای قوم، نژاد، زبان و … کم رنگ شده و شهروندان قالب های حرفه ای، صنفی و جمعی را برای ابراز وجود و اعلام نظرات خود انتخاب خواهند کرد.

روابط خارجی:

به باور حزب مهمترین اصل در سیاست خارجی کشور حفظ منافع ملی کشور می باشد و پیشنهاد می کند تمامی ظرفیت دستگاه دیپلماتیک کشور معطوف به حرکت در این مسیر باشد.  از نگاه این حزب، ایران اسلامی کشوری طرفدار صلح، حامی حقوق بشر، گسترش دهنده ی اخلاق و انسان مداری در روابط بین الملل، حامی مظلومان و ستمدیدگان است. بنابراین انتظار می رود دستگاه دیپلماسی خارجی فعالانه در مسیر برقراری صلح و آشتی میان کشورهای در حال جنگ و حل نزاع های درازمدت بین دول مختلف حرکت کند تنها استثنا در این خصوص حمایت از حق ملت مظلوم فلسطین در دفاع مشروع از خود در مقابل اشغال سرزمین خویش از جانب غاصبان قدس شریف است .  دیپلماسی پیشنهادی حزب احترام به حقوق همه انسانها و دولت های منتخب آنها، عدم دخالت در امور داخلی سایر کشورها و گسترش همکاری میان ملت هاست (درچارچوب قانون اساسی). استفاده از ظرفیت بخش های غیردولتی و احزاب و گروه های سیاسی در بسط و گسترش دیپلماسی عمومی می تواند به دستگاه سیاست خارجی کشور در برقراری روابط مطلوب با جوامع مختلف کمک و یاری رساند.

حزب خواهان همکاری و همیاری همه ملت ها  برای استقرار یک زندگی برخوردار از  امنیت، رفاه اجتماعی است . نظر ما این است که دولت ها باید بیانگر خواست و منافع ملت هایشان باشند نه سخنگوی منافع بخش های محدودی از جامعه. برای همین بایستی حداکثر تلاش خود را برای تغییر قوانین و مراوادات بین المللی صورت داد تا حقوق بین الملل در عرصه های گوناگون تبلوری از اراده ی ملت ها باشد نه خواست دولتها.

زنان :

حزب به نقش و توانایی ویژه ی زنان در پیشبرد اهداف متعالی جامعه به عنوان نیمی از شهروندان کشور باور دارد و تلاش می کند که در مسیر فعالیت های خود به این نقش و کارکرد زنان توجه خاصی داشته باشد. حزب براین باور است که زنان می بایست بتوانند برای احقاق حقوق و کسب جایگاه واقعی خود در اجتماع،  از امکانات و حمایت قانونی کافی برخوردار باشند. ما  تلاش خواهیم کرد که در سایه حمایت های قانونی از زنان، با ایجاد تغییرات فرهنگی در جامعه  ضمن اعتلای جایگاه دختران و مادران ایرانی، پدیده ی شوم تبعیض جنسیتی را از جامعه ی ایران از بین ببریم.

جوانان:

به باور حزب قشر جوان به عنوان مهمترین سرمایه های انسانی هر کشوری محسوب می شوند. لذا کثرت جوانان در کشور، باید به عنوان یک فرصت تاریخی برای رشد و شکوفایی جامعه ایرانی تلقی شود. جوان ایرانی با سلاح علم و ایمان می تواند با تجهیز به دانش روز دنیا تحولات شگرفی در عرصه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی ایجاد کند.تربیت جوانان برای برعهده گرفتن مناصب مدیریتی کشور و ترغیب و تشویق آنها به فعالیت های اجتماعی در قالب نهادهای مدنی ، آینده نظام مدیریتی کشور را تضمین خواهدکرد. حزب باور دارد هرگونه تنگ نظری در خصوص تمایلات واقع گرایانه نسل جوان،  موجب انزوای آنها شده و زمینه را برای کوچ نخبگان و شایستگان به خارج از کشور فراهم خواهدکرد و کشور را از ذخایر ارزشمند سرمایه انسانی تهی خواهدنمود. توجه به آموزش جوانان، اشتغال و ازدواج آنان و استفاده  در مناصب مدیریتی کشور از سیاست های اصلی حزب بشمار می رود.

  • هرگونه تغییری در مفاد مرامنامه باید به کمیسیون ماده ۱۰ اعلام و توسط آن مورد رسیدگی و تصویب قرار گیرد.
  • طرحها و برنامه ها و سایر اقداماتی که در مرامنامه پیش بینی شده و به نحوی با وظایف یک از وزارتخانه ها یا سازمان های دولتی ارتباط دارد، پس از کسب موافقت وزارتخانه یا سازمان دولتی به مرحله اجرا در خواهد آمد.